Welgemeend advies aan ondernemingen; zorg voor commitment op uw financieringslijnen!

In de afgelopen 6-7 corona maanden hebben veel ondernemingen zich gericht op het verlagen van het werkkapitaal omdat er door de marktomstandigheden nu eenmaal minder nodig is in sommige branches en omdat het een snelle manier is om de liquiditeiten in het bedrijf te verbeteren. 

Aan dit liquiditeitsvoordeel kleeft echter ook een risico!
Doordat het werkkapitaal binnen veel bedrijven tegelijk is verlaagd, leidt dit tot aanzienlijk lagere krediettrekkingen bij de banken. De inkomsten van de banken lopen hierdoor sterk terug; terwijl de ongebruikte kredietlijnen groeien. Banken moeten hun kosten verlagen en om dit snel te doen, kunnen ze beginnen met het inperken van de ongebruikte kredietlijnen.

De banken hebben immers kapitaalskosten voor de beschikbaar gestelde kredieten, ook als deze niet gebruikt worden. Het inperken van deze ongebruikte lijnen verlaagt de bancaire kapitaalskosten. Het verlagen van de kredietlimiet kan omdat Rekening Courant Kredieten in principe dagelijks aanpasbaar zijn, als er geen aanvullende afspraken gemaakt zijn. De mate van dekking en verstrekte zekerheden staan hier los van.

Wat betekent dit voor u?
Door verlaging van uw kredietlimiet houdt u minder flexibiliteit over om uw business te kunnen draaien. Wij adviseren derhalve om op commitment (3 tot 5 jaar) op uw financieringen in te zetten indien u meer zekerheid wenst in relatie tot investeringen die op stapel staan. U heeft dan zekerheid van funding en komt niet voor verassingen te staan bij een aantrekkende economie in 2021.

Heeft u vragen op financieringsgebied? Ik sta u graag te woord.

Met vriendelijke groet,

Joost Clijsen

Wilt u meer weten over hoe ICC Consultants te werk gaat? Vraag hier ons whitepaper "Hoe realiseert u de best mogelijke financiering voor uw onderneming?" aan.

Kijk hier voor een selectie van opdrachtgevers waar wij regelmatig voor werken

Questions? Get in touch with us

Joost Clijsen

Joost Clijsen

Senior Consultant

CALL DIRECTLY DOWNLOAD WHITEPAPER