Commodityrisico's - update maart 2022

GRONDSTOFMARKTEN

Voor de Oekraïne-oorlog zaten veel grondstoffenprijzen al in de lift, maar Poetins inval heeft die lift inmiddels door het dak geblazen: prijzen voor o.a. olie en aardgas, metalen en granen/oliezaden als tarwe en zonnebloempitten hebben torenhoge niveaus zo niet records bereikt en bijvoorbeeld voor nikkel werd de handel zelfs al opgeschort door ongekende prijsbewegingen.

Het bedrijfsleven maakt zich op voor een periode van (verder) exploderende inputkosteninflatie. Ondernemingen die het best gepositioneerd zijn om deze storm te weerstaan zijn diegenen die de kostenstijgingen relatief makkelijk kunnen doorberekenen in verkoopprijzen, hun grondstoffenposities behoorlijk hebben ingedekt/gehedged en/of de ruimste marges hebben om op in te teren.

De energie-intensieve industrie zit uiteraard in de hoek waren de klappen vallen. Gasprijzen staan inmiddels 8-10x zo hoog als ongeveer een jaar terug. Dit trekt stroomprijzen mee omhoog. Het huidige prijspeil is al bereikt, terwijl de volle omvang en impact van de sanctie tegen Rusland nog onduidelijk zijn. Als de situatie niet snel verbetert, kunnen prijzen nog (veel) verder stijgen.

Energie-intensieve sectoren die ook nog afhankelijk zijn van agrarische grondstoffen als tarwe of plantaardige oliën en vetten (denk aan industriële bakkerijen, brouwerijen) krijgen het dubbel voor de kiezen.

De foodindustrie die wat minder hard geraakt wordt door de geëxplodeerde energieprijzen ontspringt de dans niet: zij vrezen voor de leveringszekerheid van hun inkopen.

De maak- en metaalverwerkende industrie moet snel beoordelen of grondstoffenkosten in voldoende mate onder controle of door te berekenen zijn. Oost-Europa en Rusland zijn belangrijke zo niet cruciale exporteurs van ertsen en metalen (ijzererts; kolen; metalen als nikkel, aluminium en zink; edelmetalen als palladium en goud). Ter illustratie: voor de oorlog waren Rusland en Oekraïne samen goed voor 10% van de mondiale staalexport.

De ‘nieuwe’ industrie rond verduurzaming en vergroening blijft niet buiten schot. De productie en bouw van batterijen(systemen), wind- en zonne-installaties en zelfs EVs (elektrische auto’s) komt onder druk.

RISICOMANAGEMENT

Al met al is sprake van een ontvlambare en hoogst onzekere situatie voor tal van bedrijfssectoren. Het zal niet verbazen dat dit leidt tot gespannen situaties op de termijnmarkten voor indekking van grondstofprijzen. Indien gewenst kan onze commodity desk u helpen de juiste weg te vinden bij het managen van uw grondstoffenrisico’s.

OOK RELEVANT?

Economie & politiek update maart 2022 

Financieringsmarkt update maart 2022

Renterisico's update maart 2022

Valutarisico's update maart 2022

 

 

Stel uw vraag aan

Robbert Marneffe

Robbert Marneffe

Commodity Consultant

DIRECT BELLEN DOWNLOAD WHITEPAPER