"De toenemende volatiliteit van het EURCNY, in combinatie met de groei van ons bedrijf, maakte het voor ons gewenst om opnieuw te kijken naar het valutarisico."

Joolz 

Joolz is een groep van bevlogen professionals én ouders met een gemeenschappelijke visie: 'Positive Design kan werkelijk verschil maken'. Joolz streeft ernaar om meer betekenis te geven aan wat  ze doen. Dit betekent dat  Joolz veilige, ergonomische en stijlvolle kinderwagens ontwerpt die gemakkelijk in te klappen en te manoeuvreren zijn. Joolz verkoopt de kinderwagens in ruim 30 landen wereldwijd. 

Uitdaging

Michael Schuller, CFO van Joolz: "Onze producten worden geproduceerd in China. Daarmee hebben we automatisch te maken met de Chinese munt: de Renminbi. Als CFO was ik al bekend met valuta - en termijncontracten, maar niet met de Chinese munt (CNY). De laatste keer dat ik het valutabeleid had ingeregeld was al een poosje geleden. Ik wil graag werken met kennis die ‘up to date’ is, alle (on)mogelijkheden onderzoeken en uitsluiten dat er blinde vlekken zijn."

"De toenemende volatiliteit van het valutapaar EURCNY, in combinatie met de groei van ons bedrijf, maakte het voor ons gewenst om opnieuw te kijken naar het valutarisico. We zijn met ICC Consultants in zee gegaan om allereerst de toegenomen valutarisico’s af te dekken en, waar mogelijk, geld te besparen."

Oplossing en resultaat

"We maakten kennis met Auke Middel, één van de valutaspecialisten bij ICC Consultants. Ik had meteen vertrouwen in hem en zijn kennis en vaardigheden maakten een positieve indruk op ons. Het traject is heel integer gegaan: ik kon elk moment beslissen of ik verder wilde gaan met de volgende stap."

"Er werd allereerst een valutascan (z.g. ‘0-meting’) gedaan op meerdere onderdelen van Joolz’s valutarisicomanagement. Hierbij werd er onder andere advies gegeven over de afdekstrategie en de ‘timing’ van de afdekking. Daarbij stelden we ons de vragen: 'wat ga je doen als de EURCNY koers gaat bewegen of als bedrijfsprocessen binnen Joolz veranderen?' En 'hoe ga je om met een flexibel afdekbeleid?' ". 

"De valutaspecialisten Jan van den Hoek, Timo Venema en Auke Middel hebben ons deskundig en professioneel begeleid in dit valutatraject. Van hen leerde ik bijvoorbeeld dat renteverschillen tussen landen ook van invloed zijn op de valuta. Dat was echt een eyeopener voor me. Naast de risicoanalyse kreeg ik ook advies, over hoe ik effectief het gesprek met de bank aan kon gaan bij de onderhandeling. De bevestiging dat de FX pricing van de bank, op basis van de huidige valuta-uitgangspunten, op dit moment marktconform is, was een hele geruststelling."

Samenwerking met ICC Consultants

"Ik heb de samenwerking met ICC Consultants als heel prettig en zinvol ervaren. De rapportages en (tussentijdse) terugkoppelingen waren altijd op tijd en het traject is goed doorlopen. Ik ben ook zeer tevreden over de investering in tijd die het van mij vroeg. Die was goed in balans."

"Voor dit traject was ik me niet bewust van de vele verschillende (afdek)mogelijkheden en instrumenten. Als CFO heb ik in het verleden wel ervaring opgedaan met het afdekken van valutarisico’s en had ik qua afdekstrategie waarschijnlijk in dezelfde richting gedacht als ICC Consultants, maar dan had ik toch altijd een onzeker gevoel gehouden, of ik daadwerkelijk het maximale eruit had gehaald. Door het valutatraject met ICC Consultants heb ik meer kennis van  alternatieve instrumenten gekregen en is onze ‘toolbox’ uitgebreid. Ook kan ik het uitgevoerde valutabeleid nu beter verantwoorden richting de aandeelhouders van Joolz. De verrichte analyse en het advies van ICC Consultants zie ik als een soort verzekering: Het is gecheckt beleid waarvan de kwaliteit gewaarborgd is."