Overslaan en naar de inhoud gaan

Valutarisico

EUR/USD uit bandbreedte - strategie aanpassen?

donderdag, 05 september 2024

De afgelopen 20 maanden heeft EURUSD zich in een historische nauwe bandbreedte bevonden. Voor ca. 95% van de tijd noteerde de EURUSD-koers zich tussen de 1,05 en 1,11, zoals te zien is in de onderstaande grafiek. 

Afbeelding
EUR/USD curve
 EURUSD over de afgelopen 3 jaar (bron: Bloomberg)

EURUSD lijkt nu uit deze bandbreedte te zijn ontsnapt en er zijn genoeg factoren waardoor we de komende tijd meer bewegelijkheid en onzekerheid verwachten in de financiële markten in het algemeen en zeker ook in de EURUSD-koers. Welke factoren zijn dat en hoe kun je als koper of verkoper van vreemde valuta het beste op die beweging anticiperen?

Factoren die voor onzekerheid en beweging gaan zorgen:

  1. Toekomstig centrale bankenbeleid: na de toespraak van de president van de Amerikaanse centrale bank (‘Fed’) Jerome Powell in Jackson Hole, is de markt er nog meer van overtuigd geraakt dat de Fed haar beleidsrente agressief gaat verlagen de komende jaren. Of dit ook het geval is zal nog moeten blijken, net zoals de toekomstige acties van de Europese centrale bank (‘ECB’). Veranderingen in de verwachtingen omtrent het beleid van de centrale banken zal uiteraard van invloed zijn op de EURUSD-koers.
  2. Amerikaanse economie: nu er slechtere werkgelegenheidscijfers uitkomen de laatste tijd ontstaan er steeds meer zorgen over de gezondheid van de Amerikaanse economie. Het is echter niet alleen slecht nieuws. Hierdoor ontstaat een gemixt beeld van de Amerikaanse economie. Met centrale banken die ‘data-dependent’ handelen, hebben economische cijfers een grote impact op de EURUSD-koers. 
  3. (Geo)-politieke onzekerheid: er zijn talloze onzekerheden in het huidige globale politieke klimaat, zoals: de verkiezingen in de Verenigde Staten, de situaties in Oekraine en het Midden-Oosten, toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China, etc. Al deze onzekerheden hebben een grote invloed op de EURUSD-koers (bijv. USD als ‘safe haven’). 

Hoe hiermee om te gaan?

Met al deze risicofactoren en onzekerheden zien we dat veel bedrijven die valutarisico’s lopen bijna impulsief werken met een reguliere termijnaffaire (‘FX Forward’). Met dit instrument zet je de toekomstige valutakoers vast en lijken alle onzekerheden verdwenen.  

Maar is dit ook zo? En is dit altijd de beste strategie om met valutarisico om te gaan? Wat ons betreft niet.  Het is belangrijk om niet alleen vanuit het eigen perspectief het valutarisico te benaderen, maar om ook in acht te nemen wat de concurrentie doet. Wat als je het valutarisico hebt afgedekt (vaste koers d.m.v. een termijnaffaire) en de koers beweegt een positieve kant op? Hier kan dan niet van geprofiteerd worden, terwijl concurrenten die niet of op een andere manier hebben afgedekt wellicht wel hiervan kunnen profiteren. Concurrenten kunnen dan de verkoopprijzen verlagen of hun marge verhogen! Om dit te voorkomen kan er gedacht worden aan alternatieve hedge-instrumenten, waarbij het risico wel is afgedekt (belangrijk dat er altijd een worst-case koers is), terwijl er wel (gedeeltelijk) kan worden meegeprofiteerd van positieve koersontwikkelingen.

Door de eerder beschreven risicofactoren en onzekerheden zou je verwachten dat deze alternatieve hedge-instrumenten ‘duur’ zijn. Niks is minder waar gelukkig, er bestaat namelijk op dit moment een mismatch tussen de verwachte turbulentie in de financiële markten en de pricing van de diverse instrumenten. Hierdoor is het op dit moment mogelijk een relatief goedkope ‘verzekering’ te kopen voor het valutarisico, waarbij een goede timing uiteraard van belang is. Je wilt immers geen brandverzekering kopen als je huis al is afgebrand. Kortom; aantrekkelijke afdekkingen zijn nu relatief goedkoop, terwijl de onzekerheid groot is! 

Ter afsluiting

Kopen of verkopen jullie als bedrijf al geruime tijd vreemde valuta’s op dezelfde wijze (op termijn, spot of combinatie), dan is dit in de betrekkelijk rustige valutamarkt die achter ons ligt prima passend geweest. Tegelijkertijd is het nu een heel goed moment om eens te bespreken wat de beste passende strategieën zouden zijn in een valutamarkt met grotere uitslagen die er nu aankomt. Wij gaan graag in gesprek om te horen hoe jullie risico’s ontstaan, hoe jullie werkwijze en strategie nu is en waar naar onze mening de verbeterpunten zitten.

Voor als u ons nog niet kent; wij hebben er geen enkel financieel belang bij om u bepaalde producten of oplossingen te adviseren. Wij hebben geen posities in de markt zoals banken en brokers en u kunt bij ons geen valuta’s kopen of verkopen. Wij zijn de enige echt onafhankelijke valuta-adviseur in Nederland met een trackrecord van 45 jaar. Wij adviseren en u blijft uw valutatransacties gewoon uitvoeren waar u dat nu ook doet en hoeft dus niet ‘over te stappen’. Wel kunnen we voor u, naast een verbeterde strategie, ook een verbeterde pricing realiseren bij uw bank of valutabroker (u gaat aan hen minder marge betalen). Deze twee elementen (strategie & pricing) leveren bij valuta-exposures vanaf 8 miljoen euro tegenwaarde dermate veel op dat wij honderden mooie (familie)bedrijven al vele jaren als relatie mogen adviseren.

Neem gerust contact met ons als u eens geheel vrijblijvend van gedachten wilt wisselen over uw valutabeleid en welke mogelijkheden er zijn. Telefoon +31.30.8201220 of [email protected]

PS: we spreken in deze nieuwsbrief over eurodollar, maar adviseren over alle mogelijke valutaparen en – risico’s.

Met vriendelijke groet,
ICC Consultants BV