Overslaan en naar de inhoud gaan

Financieringsmarkt

Financieren? Ken de credit rating van uw onderneming!

donderdag, 17 oktober 2024

ICC krijgt in de praktijk regelmatig vragen van bedrijven over (credit) ratings. In deze nieuwsbrief gaan we in op wat ratings zijn, situaties waarin ratings worden toegepast en welke voordelen u kunt realiseren bij het aantrekken of verbeteren van uw financiering als u een goed inzicht heeft in uw rating en risicoprofiel.

Wat is een rating? 

Een rating meet de kredietwaardigheid van een bedrijf. Vanuit financieringsoogpunt wordt de kans berekend dat een bedrijf binnen een periode van 12 maanden niet aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen (probability of default); dit is dus niet de waarschijnlijkheid van een faillissement, maar de kans dat er onvoldoende cash of operationele performance is om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Voor financiers is dit vooral gericht op de rente en aflossingsverplichtingen uit hoofde van leningen, leases en/of kredietfaciliteiten. 

De grote bedrijven hebben veelal een openbare rating opgesteld door één van de grote drie ratingsbureaus zoals S&P, Moody’s en Fitch met ieder hun eigen schalen. Voordeel hiervan is dat zij zich op eigen merites richting de kapitaalmarkt kunnen begeven om financieringen op te halen.

Hoe werkt dit voor het midden- en grootbedrijf / corporate bedrijven? 

Deze bedrijven funden zich in Nederland veelal door de commerciële grootbanken (de financieringsbehoefte is te laag voor de kapitaalmarkt). Voor ieder bedrijf dat een financiering heeft wordt door de banken periodiek een rating ofwel risicoprofiel gemaakt. Hierbij hanteert elke bank een eigen systematiek en schaling. De rating wordt berekend op basis van de laatste definitieve jaarcijfers van de financieringsgroep en kan in meer of mindere mate worden aangepast op basis van kwalitatieve elementen zoals bijvoorbeeld de kwaliteit van de ondernemer en het managementteam en marktontwikkelingen.  

ICC is van mening dat iedere klant recht heeft op inzicht in zijn/haar kredietrating bij de huisbank. Wij adviseren onze klanten derhalve altijd de rating op te vragen. Daarnaast vindt ICC het belangrijk om de drivers van deze beoordeling duidelijk te krijgen. Dit biedt u de mogelijkheid om gericht te werken aan de verbetering van uw kredietrating en zorgt ervoor dat u de impact van strategische beslissingen (bijv. investeringen/dividenduitkeringen) op deze rating helder heeft.

In de financieringspraktijk komt ICC echter vaak tegen dat banken deze rating niet concretiseren, wat tot onduidelijkheid in de relatie kan leiden. Immers de rating is de belangrijkste driver voor het risicoprofiel van de klant waar marges, ratio setting, beperkende clausules etc. van afhankelijk zijn. 

Welke voordelen hiermee te realiseren? 

Zoals hiervoor aangegeven is de rating voor de bank de belangrijkste driver voor marges, ratio’s en clausules. Bij een klantvraag naar de marktconformiteit van een financieringsvoorstel is het vetrekpunt voor ICC allereerst het berekenen van de rating/risicoprofiel om daarmee de marktconformiteit en het mogelijke verbeterpotentieel te kunnen beoordelen, naast een rendementsberekening en actuele benchmarks uit de financieringsmarkt. 

Buitenlandse entiteiten?

ICC stelt ook risicoprofielen op voor klanten met buitenlandse entiteiten waar de NL-holding garant staat voor de lokale financieringen. Vanuit fiscaal oogpunt dient er bij zo’n garantstelling ”at arms length” geopereerd te worden; waardoor de lokale vestiging een premie dient te betalen richting de holding om het voordeel hiervan bij de holding te laten uitkomen.  

Grote investering? Dividenduitkeringen?

Daarnaast verzorgt ICC ook inzicht in de impact van investeringsscenario’s of dividenduitkeringen op de rating van het bedrijf. Hiermee ontstaat een rekenkundige onderbouwing van de ontwikkeling van het risicoprofiel bij een veelvoud aan mogelijke investeringen. Dit vormt voor stakeholders input bij investeringsbeslissingen.

Wilt u inzicht in uw risicoprofiel? 

ICC verzorgt jaarlijks voor een groot aantal relaties inzicht in het risicoprofiel en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen of de komende jaren op basis van prognoses. ICC maakt hiertoe gebruik van een extern ratingsysteem dat geautoriseerd is door European Banking Authorities en derhalve ook door banken mag worden gebruikt. Dit geeft ook inzicht in de drivers waar zo’n rating op gebaseerd is; deze variëren afhankelijk van de sector waarin het bedrijf actief is. De drivers en min/max waarden zijn voor een handelsbedrijf namelijk anders dan voor een industrieel productiebedrijf. Een rating verzorgd door de grote rating agencies is zeer kostbaar. ICC  kan de rating zoals hierboven besproken al verzorgen vanaf EUR 3500 excl. BTW voor een enkele creditbase.

Vrijblijvend gesprek

Heeft u interesse in het laten verzorgen van een rating of wilt u vrijblijvend van gedachten wisselen over de investeringsplannen in uw onderneming en de financierbaarheid hiervan, neem dan contact op met Damian Honders voor het maken van een afspraak of teams call met Joost Clijsen of Marc van Dijk.

In onze whitepaper hebben we het onderwerp credit rating nog verder uitgewerkt en gaan we ook in op het belang van de RAROC.  U kunt de whitepaper met concreet stappenplan hieronder aanvragen. Handig als er in 2025 een financieringsvraag gaat spelen.

Whitepaper - in 8 stappen naar een optimale financiering

We behandelen ontwikkelingen in de financieringsmarkt, en hoe u in 8 stappen een optimale kapitaalstructuur - en financieringsvoorwaarden voor uw onderneming realiseert.