De vorige week verzonden we een rapport met de titel: ‘Trump legt een tijdbom onder de financiële markten’. Precies een dag later verklaarde de president evenwel dat hij helemaal niet van plan was Powell als voorzitter van de Fed te ontslaan en verklaarde zijn minister van financiën, dat de regering ook niet van plan is de onafhankelijkheid van de Fed aan te tasten. Voor de markten was dit een belangrijke draai want nog vlak er voor had de president het tegenovergestelde verklaard.
Een soortgelijke draai zien we bij de onderhandelingen over de importtarieven. Plotseling komt hierover uit Washington een veel gematigdere taal. De grote vraag is daarom of Trump vanuit de markten en vanuit het binnen- en buitenland zoveel negatieve reacties krijgt, dat hij is gaan inzien dat hij zich op een heilloze weg voortbeweegt, die uiteindelijk voor hem zelf en de VS meer nadelen dan voordelen oplevert. Zou dit het geval zijn dan kunnen bijv. de aandelen en de dollar nog een stuk verder gaan stijgen.
Wij denken dat dit te ver gaat. Trump zal zeker gemerkt hebben dat ongeveer de halve wereld zich tegen hem en de VS is gaan keren. Zo zeer zelfs dat steeds meer buitenlanders niet meer in de VS op vakantie willen gaan. Ook werd duidelijk dat buitenlandse kapitaalbezitters uit de VS wegtrokken. Iets dat niet lang door mag gaan want buitenlands kapitaal moet een flink deel van de Amerikaanse tekorten financieren. Verdwijnt dit, of gaat het buitenland zelfs kapitaal uit de VS weghalen, dan schieten de rentes in de VS omhoog en ontsporen al spoedig de Amerikaanse overheidsfinanciën. Iets dat een diepe – wereldwijde – crisis zou opleveren.
Een aantal van Trump’s adviseurs lijkt hem hiervan overtuigd te hebben, zodat hij niet anders kon dan het beleid bij te stellen. Maar betekent dit dat hij het roer helemaal omgooit? Waarschijnlijk niet:
- Een belangrijke verkiezingsbelofte is dat de belastingen verlaagd zullen worden. Dit moet voor een belangrijk deel gefinancierd worden uit de opbrengsten van de importtarieven;
- Als de dreiging van importtarieven blijft bestaan, blijft er voorlopig sprake van veel onzekerheid. Dit remt de groei van de economie behoorlijk af. Iets dat vrij grote negatieve gevolgen voor de omvang van het overheidstekort en de populariteit van Trump zou hebben. Alleen de Fed kan dit compenseren door middel van lagere rentes. De Fed zal de rente echter niet snel verlagen, omdat de importtarieven de inflatie verhogen. Mat andere woorden, de Fed zal niet in actie komen om lagere groei te voorkomen , maar zal dit pas doen als de groei al een behoorlijk stuk is afgezwakt. De centrale bank zal dan pas de rente gaan verlagen om een verdere terugval naar een recessie voor te zijn. Aan een recessie zijn namelijk vanwege de hoge schulden veel risico’s verbonden. Het voorkomen van een recessie houdt echter veel minder rentedaling in dan proberen de economie weer op een hoog groeiniveau terug te brengen. Daar blijft de inflatie door de importtarieven te hoog voor.
De conclusie is dan ook dat Trump waarschijnlijk maximale druk op de Fed zal blijven uitoefenen om zo snel en zo veel mogelijk de rente te verlagen. Op zich zelf niet iets waar de markten ‘wakker van zullen liggen’ want dit is in het verleden wel vaker gebeurd. De Fed gaf daar vanuit haar onafhankelijke positie namelijk niet aan toe. Nu moet het echter tegen een achtergrond gezien worden, dat Trump al zo vaak verklaard heeft van de onafhankelijke positie van de Fed af te willen. Hij vindt dat hij een behoorlijk inspraak in het rentebeleid moet hebben. Vandaar dat wij verwachten, dat de markten druk op de Fed vanuit het Witte Huis deze keer heel anders zullen opvatten.
Kortom wij verwachten dat Trump door zal gaan op de weg van importtarieven en druk op de Fed uitoefenen om de rente te verlagen. De verandering van toon die we de laatste tijd vanuit het Witte Huis zien, betreft waarschijnlijk geen fundamentele draai in het beleid, maar veel eerder slechts het bijschaven daarvan. Alleen betekent dit wel dat Trump vanaf nu voorzichtiger te werk zal moeten gaan. Vanwege de terugtrekkende beweging die hij nu maakt zijn de markten al gedeeltelijk hersteld en mogelijk zet dit ook nog wel even door. Zou Trump dit opvatten als teken dat hij weer op de oude manier verder kan gaan, dan keren de markten zich weer snel tegen hem. Vermoedelijk beseffen zijn adviseurs en hijzelf zich dit ook, zodat we waarschijnlijk met een iets subtieler beleid vanuit het Witte huis te maken krijgen.
Op zijn beurt zou dit wel eens kunnen betekenen, dat aandelenkoersen, obligaties en dollar eerst nog iets verder herstellen, maar dat ze over niet al te lange tijd toch weer in een – meer geleidelijke – neerwaartse trend terecht komen.