ER KNIPPERT EEN ORANJE LICHT: DE GOUDPRIJS
De goudprijs bereikt de laatste tijd zowat elke dag een nieuwe recordhoogte. Kijken we naar het verleden dan is dit zeker vaker gebeurd en meestal voorspelde dit niet veel goeds. Waar reageert de goudprijs vooral op?
- Lagere reële rentes (de huidige rentestand minus de inflatie). In de geschiedenis is de goudprijs minstens met de inflatie gestegen, maar het grote nadeel van beleggen in goud is dat het geen opbrengsten oplevert. Dus hoe geringer het verschil tussen nominale rente en de inflatie hoe geringer dit nadeel wordt.
- De hoogte van de inflatie
- Politieke en/of economische spanningen. Komen bijvoorbeeld de banken in gevaar dan wordt goud als een ‘safe-haven’ gezien. Hetzelfde geldt bij gevaar voor oorlog.
- De dollarkoers. De goudprijs wordt in principe in dollars uitgedrukt. Dus hoe meer de dollar in koers daalt, hoe meer de goudprijs in dollars uitgedrukt zal stijgen. Daar komt nog eens bij dat als de dollarkoers werkelijk hard daalt, het mondiale monetaire systeem in gevaar komt omdat de dollar de reservemunt is.
Hetgeen hier nog aan toegevoegd moet worden, is dat het wat deze punten betreft niet zozeer om de huidige omstandigheden gaat maar juist om de verwachting hoe deze zich in de toekomst gaan ontwikkelen. In de huidige situatie zien we het volgende:
- Angst dat importtarieven gaan escaleren tot een heuse handelsoorlog. In 1930 vormde dit de aanleiding tot een ongekende economische depressie.
- Angst dat importtarieven tot hogere inflatie zullen leiden.
- Angst voor hogere inflatie, niet alleen veroorzaakt door de importtarieven, maar ook door veel te hoge overheidstekorten en -schulden.
- Angst voor uit de hand lopende overheidsfinanciën, omdat in veel landen de tekorten veel te groot blijven.
- Angst dat de oorlogen in de Oekraïne en in het Midden Oosten verder zullen escaleren.
Laten we op een aantal van deze punten nader ingaan. Men kan zich afvragen of al het gedoe om de importtarieven niet erg overdreven is. Zo maakt de import van goederen in de VS slechts 14% van het GDP uit en de export circa 11%. Verder maakt de industrie ook niet meer dan circa 10% van het GDP uit. Zo bekeken zal het met de schade aan de Amerikaanse economie dus wel meevallen. Echter;
- De industrie is ook een belangrijke opdrachtgever voor diensten.
- Buiten de VS liggen deze percentages een stuk ongunstiger.
- Het gevecht rondom de importtarieven maakt iedereen onzeker ten aanzien van de economische toekomst.
De Fed bijvoorbeeld durft geen enkele aanwijzing meer te geven over wat er met de rente zal gaan gebeuren. De leden van de Fed roepen continu dat ze in een dikke mist varen. In een dergelijk klimaat zullen veel bedrijven grote investeringen en het aannemen van nieuw personeel zo veel mogelijk uitstellen.
Betekent dit dan recessie?
Naar wij aannemen voorlopig niet. Daar maakt de industrie waarschijnlijk een te gering deel van de totale economie voor uit. Bovendien proberen veel landen een handelsoorlog te voorkomen. Wel zal het naar alle waarschijnlijkheid tot zeer lage groei leiden. Dit roept een ander gevaar op. Bij lage groei loopt vrijwel zeker het overheidstekort verder op. Al helemaal indien er door één of andere misstap toch een recessie dreigt te ontstaan. Die moet zeker meteen in de kiem gesmoord worden, aangezien er sprake is van zeer hoge schulden. Lukt dit niet dan kan een recessie gemakkelijk uitmonden in een nieuwe kredietcrisis. De centrale banken kunnen dan niet veel doen om de economie te stimuleren, omdat de importtarieven de inflatie teveel omhoog stuwen.
Dit brengt ons bij het laatste punt. De goudprijs stijgt ook zo hard doordat veel centrale banken en grote reservefondsen het te gevaarlijk vinden worden om grote bedragen in de VS en in Europa aan te houden. Bij een escalatie van de tarievenoorlog, ziet men de huidige Amerikaanse regering in staat deze tegoeden te blokkeren, zo niet te confisqueren. Dit maakt beleggen in goud nog eens extra aantrekkelijk voor hen. Goud kan je immers in eigen land opslaan.
Rentes in het Westen
Los voor de goudprijs heeft al het bovenstaande ook consequenties voor de rentes in het Westen:
- Minder vraag naar Westerse obligaties vanuit het buitenland
- Angst voor te grote overheidstekorten
- Angst voor te hoog blijvende, zo niet verder oplopende, inflatie.
Dit laatste met name als door de hoog blijvende overheidstekorten de centrale banken gedwongen worden deze tekorten te financieren door er extra geld bij te creëren
Lees hierover meer in onze Global Financial Markets en goudrapporten.
meer.