Al enige weken waarschuwen wij ervoor dat de Amerikaanse economie wel eens te sterk zou kunnen zijn voor de renteverlagingen die tot gisteren door de financiële markten verdisconteerd werden. We hebben er op gewezen dat als de 10 jarige Amerikaanse rente boven 4,45% -4,5% zou uitstijgen, dit als een rood knipperlicht opgevat moet worden. Charttechnisch bezien wijst dit namelijk op een verdere stijging naar circa 5,4%. Inmiddels is de 10 jarige rente naar 4,52% opgelopen en als deze niet snel richting 4,35% gaat terug vallen, is er naar alle waarschijnlijkheid sprake van een uitbraak naar boven.
De vraag is natuurlijk waar deze verandering in sentiment vandaan komt. Tot voor kort gingen de markten tot eind 2025 uit van 4 verlagingen met 0,25%. Ook zag men de 10 jarige rente dalen. Nu verdisconteert de Fed zelf 3 verlagingen, inclusief die van gisteren, en is de 10 jarige rente niet gedaald, maar (waarschijnlijk ) naar boven uitgebroken.
De voornaamste reden hiervoor is, dat de Fed ‘potential growth’ voor de komende jaren op circa 2,2% inschat en de economie nu volgens de laatste cijfers met circa 3% groeit (de Fed is dus ook niet bijster enthousiast over hoeveel AI de totale economische productiviteit gaat verhogen).
Nu de economie op min of meer op volle capaciteitsbezetting draait, moet de groei worden afgeremd om op potential uit te komen. De vraag is dan; waarom heeft de centrale bank überhaupt de rente verlaagd en gaat ze dit in de loop van 2025 waarschijnlijk nog een keer doen. Waarschijnlijk is dit omdat de Fed de economische groei om welke reden dan ook ziet afzwakken. Hier moet men echter erg mee oppassen omdat dit al zolang voorspeld wordt, zonder dat dit tot nu toe is uitgekomen. Waarschijnlijk hebben een groot overheidstekort, ruim gebleven monetaire condities (veel belangrijker voor de groei dan de hoogte van de fedfundsrate) en iets gedaalde rentes dit voorkomen. Men kan ook stellen dat de zogenaamde ‘neutral rate’ een stuk hoger ligt dan waarvan de Fed uitging.
Dit is echter nog lang niet alles. De Fed heeft duidelijk aangegeven op dit moment bij haar rentevoorspellingen nauwelijks rekening te hebben gehouden met allerlei maatregelen die Trump wil doorvoeren, bijvoorbeeld het verlagen van de belastingtarieven, het terugdringen van de immigratie en het invoeren van importtarieven. Ook is er geen rekening gehouden met het veel aantrekkelijker maken van boren naar olie en gas. Dit zijn allemaal zaken die de groei nog eens extra gaan stimuleren en de inflatie opdrijven. Voor de Fed is het allemaal nog te onzeker om heir nu al veel rekening mee te houden. Dit geldt ook voor andere zaken die Trump voorstelt, zoals het inkrimpen van het ambtenarenapparaat en het efficiënter maken van de overheid.
De vraag is hoe snel dit allemaal kan gaan gebeuren? Het invoeren van importtarieven en het beperken van de immigratie kan vrij snel. De rest moet door het Congres en daar hebben de Republikeinen een flinterdunne meerderheid. Dit zou zo erg nog niet zijn als ze over al deze zaken hetzelfde zouden denken, maar dit is geenszins het geval.
Het is daarom waarschijnlijk dat veel voorstellen van Trump lange tijd in het Congres zullen blijven hangen.
Je krijgt dan de situatie dat de voorgestelde maatregelen die de groei stimuleren vrij snel aangenomen zullen worden, maar de maatregelen die nodig zijn om dit te financieren nog een behoorlijke tijd op zich zullen laten wachten. Vandaar dat wij er rekening mee houden dat als de Fed op vrij korte termijn de rente nog eens gaat verlagen, de stap daarna wel eens een verhoging van de rente zou kunnen zijn.
Kijken we vervolgens naar Europa, dan groeit de economie daar nauwelijks en is er tegelijk flinke onzekerheid door nieuwe verkiezingen in Duitsland en Frankrijk. De overheidstekorten zijn te groot zijn en moeten ingekrompen worden, met name in Frankrijk. Gezien de vergrijzing van de bevolking, hogere defensie-uitgaven, snel oplopende rentebetalingen, meer uitgaven voor de aanpak van de klimaatverandering en het vooruitzicht van importtarieven in de VS, valt dit eigenlijk niet goed voor elkaar te krijgen. De enige uitweg wordt dan dat de ECB de rente verder gaat verlagen en op die manier de economie gaat stimuleren. Gezien de lage groei van dit moment zal dit waarschijnlijk wel mogelijk zijn. Oplopende overheidstekorten stimuleren de economie verder en dan wordt het eindresultaat waarschijnlijk dat de Europese economie de komende kwartalen tot jaren in een redelijk tempo zal gaan groeien. Iets waar tot nu toe niet veel rekening mee gehouden wordt.
Tegen deze achtergrond zien we de renteverschillen tussen de VS en Europa verder toenemen en vandaar dat we de eurodollarkoers de komende tijd onder pariteit zien dalen. Als de Europese economie later gaat aantrekken, zien we de trend voor euro/dollar omslaan naar omhoog. Belangrijk daarbij is ook dat we rentes in de VS voorlopig verder zien stijgen, terwijl die in Europa onder neerwaartse druk blijven staan. Dit zou er binnenkort ook voor kunnen gaan zorgen dat de performance van de Europese aandelen een stuk gaat verbeteren ten opzichte van de Amerikaanse. In de VS is de trend voor de S&P 500 mogelijk al gedraaid van opwaarts naar neerwaarts. Met name als de index onder de 5600 terecht zou komen.
We wensen ieder zeer plezierige kerstdagen en jaarwisseling en een gelukkig & gezond 2025.