Overslaan en naar de inhoud gaan

Herfinanciering /
Renterisico

De optimale hedge tegen de scherpste pricing.

HERFINANCIERING > Analyse > Realisatie > Renterisico > Beheer

Bij het afsluiten van de financiering kunt u veelal kiezen uit de onderstaande mogelijkheden voor de rentevorm:

  1. Vaste rente gedurende een bepaalde looptijd;
  2. Variabele rente, eventueel in combinatie met een (verplicht) rentederivaat. 

Een in de praktijk veelvuldig gemaakte fout is, dat bedrijven kiezen voor de ‘goedkoopste financiering’, gebaseerd op het variabele Euribor-tarief, en zich daarbij niet realiseren dat ze een fors renterisico aangaan. Als de Euribor rentes in de toekomst verder oplopen, dan nemen de jaarlijkse rentelasten fors toe. Een rentestijging van slechts 1% op bijvoorbeeld een financieringsomvang van EUR 10 miljoen betekent EUR 100.000,- hogere rentelasten per jaar. Het Euribor tarief is recentelijk zelfs in circa één jaar tijd met ruim 4% verhoogd door de ECB.

Kiest u voor een vaste rente, dan kiest u voor zekerheid, maar levert u een aanzienlijk stuk flexibiliteit in. Uw totale rentetarief staat vast en een verbetering van uw risicoprofiel kan niet worden vertaald in lagere tarieven. Wilt u, of bent u ooit genoodzaakt de lening vervroegd af te lossen, dan kunt u bovendien tegen een forse boeterente aanlopen, terwijl u in tegensteling tot bij een variabele rente niet kunt profiteren van gunstige renteontwikkelingen. 

Een variabele Euribor rente in combinatie met een rente-instrument zorgt voor de gewenste zekerheid dat uw renterisico’s adequaat zijn afgedekt tegen een stijgende rente én u hierbij wel de gewenste flexibiliteit behoudt. Laat u hierover adviseren en de verschillende mogelijkheden in kaart brengen. ICC is de enige partij in Nederland die zowel financierings- als renterisico-advies kan geven en biedt daarin een unieke combinatie om te voorkomen dat goed onderhandelde financieringsvoorwaarden teniet worden gedaan door veel te hoge marges op een verplichte rentehedge.

Lees hier meer over het beheersen - en hedgen van renterisico's

Whitepaper - Renterisicobeheer & bankmarges

We behandelen de voor- en nadelen van verschillende hedging instrumenten en geven u inzicht in (verborgen) bankmarges.